D

toet.dnzm.nl

Ronald . @Ronald, @mastodon.nl

@max Leuk verhaal. Ik denk alleen dat het vasthouden aan de fediverse prijzenswaardig is, maar het voor beginners wellicht nóg ingewikkelder maakt.

Open thread
Max :verified: . @max,

@Ronald Hm, ja en nee. Ik snap wat je bedoelt, maar aan de andere kant — ik gebruik geen WhatsApp, als ik mensen zeg dat ik “een appje stuur” (wat intussen een aardig ingeburgerde term is), roept dat juist de verwachting op dat ik dat via WhatsApp doe, en niet via een ander platform waar ik wél op aanwezig ben.

Maar misschien is het voor mij allemaal wat meer top-of-mind omdat 1. ik een nerd ben en 2. ik een niet-Mastodon-aanwezigheid heb op de fediverse.

Open thread
Ronald . @Ronald, @mastodon.nl

@max Ik begrijp wat je zegt, omdat ik a. Ook een need ben, b. Ik ook niet gediend ben van Meta, dus ook geen WA gebruik, c. Ik inmiddels ook wat ervaring heb in de fediverse. Maar het blijft wat wazig hoe die wereld van Mastodon, Pixelfed, Peertube en noem maar op in elkaar zit, zeker voor technisch minder geschoolden. Sommige servers hebben bijvoorbeeld wel Mastodon, maar geen Pixelfed.

Open thread
Max :verified: . @max,

@Ronald Ik vind het altijd het simpelste om het met e-mail te vergelijken: het maakt niet uit of je een eigen mailserver draait, of een gmail-account hebt, of iets van je werk of school, of van je provider (is dat nog een ding tegenwoordig?) — iedereen kan naar elkaar mailen, in principe.

Dat gmail een web-interface heeft en ik mijn mail op mijn eigen server ontvang en misschien wel via een terminal lees, maakt verder niet uit. Dat de ene server andere maxima aan lengtes e.d. stelt maakt ook niet echt uit.

De beleving is op al die servers net even anders, en iedereen kan zo zijn voorkeur hebben, en dat is prima: we kunnen allemaal berichten naar elkaar sturen en forwaren, en we kunnen allemaal abbonneren op elkaars nieuwsbrieven.

Open thread